Drożdżówka z owocami
Są takie dni, kiedy wszystko czego potrzebujesz to kawałek świeżej drożdżówki. Plus (ewentualnie) szklanka mleka:)
To drożdżówka z owocami sezonowymi, jakie akurat masz pod ręką. U mnie były to śliwki i borówki, ale jabłka, gruszki, morele, czy maliny też nadadzą się doskonale!
Z podanych proporcji przygotowałam foremkę drożdżówki o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:- drożdże instant - 1 opakowanie (7 g)
- mleko - 1/2 szklanki
- cukier - 5 łyżek
- masło - 70 g (1/3 kostki)
- mąka pszenna - 2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- owoce - na wierzch, ok. 5 śliwek plus 1/2 szklanki borówek
- cruby cukier kryształ - opcjonalnie do posypania wierzchu
W rondelku rozpuść masło, zdejmij z ognia i dolej mleko. Mieszanka powinna być lekko ciepła.
Do dużej miski (najlepiej miksera) wlej mleko, dodaj jajko, drożdże, mąkę, sól i cukier. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto (najłatwiej robić to mieszadłem w kształcie haka).
Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę.
Gdy po tym czasie ciasto podwoi objętość, przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce (śliwki bez pestek, pokrojone na ćwiartki). Przykryj folią i ponownie ostaw na 30 minut.
Po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 50 minut, niech lekko się zarumieni. Po upieczeniu możesz posypać wierzch grubym cukrem.