Drożdżówka serce
Dziś zamiast wpisu z zupką( a zupek mam znów sporo Wam do pokazania) będzie coś na słodko.
Małe bułeczki odrywają się po upieczeniu..w sumie można też ciasto drożdżowe wyłożyć na dowolną blaszkę, ułożyć jakieś nadzienie, posypać kruszonką i też będzie dobrze.
- 2,5 szkl.mąki tortowej
- 3/4 szkl.mleka
- 1/4 szkl.cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 80 g masła
- marmolada lub inne nadzienie
Kruszonka
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać , raczej ustawiać je do foremki, odstawić do wyrośnięcia, osypać kruszonką.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
UDOSTĘPNIJ TEN POST Facebook Twitter Google + Pinterest