Drożdżowe placki z moussaką
Już sam tytuł tego przepisu powinien zawierać duży cudzysłów, bo to taka wolna interpretacja tej greckiej klasyki, nie do końca mojego pomysłu. W Greckich piekarniach można bowiem spotkać coś na kształt wytrawnych drożdżówek, nadziewanych fetą, grillowanymi warzywami czy właśnie mieszanką mielonego mięsa i bakłażanów- na wzór moussaki.
Poszłam tym tropem i przygotowałam wytrawna przekąskę, całkiem solidną. Takie placki najlepsze są oczywiście jedzone zaraz po wyciągnięciu z pieca, ale na zimno smakują również doskonale. Świetnie nadają się więc na piknikową przekąskę.
Drożdżowe placki z moussaką Składniki- mięso mielone - 500 g
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- pomidory malinowe - 2 szt
- cynamon - szczypta
- oliwa - 2 łyżki
- ser żółty - ok. 4 łyżki, tarty
- bakłażan - 1 szt
- rozmaryn - 1 gałązka
- ciasto
- mąka pszenna - 3 szklanki
- drożdże instant - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 2 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżki
- woda - ok. 1 szklanki, letnia
Spód: Wszystkie składniki zagnieć, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Bakłażan pokrój w ok. 1/2 cm szerokości plastry. Skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej (lub zwykłej).
Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż. Przypraw cynamonem i rozmarynem, solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, smaż aż płyn odparuje. Dokładnie ostudź.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4-5 porcji. Wokół każdego placka zrób wyższy brzeg. Nakładaj mięso, wstaw do piekarnika nagrzanego do 21o oC, piecz ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie na wierzchu ułóż plastry bakłażana, posyp serem, zapiecz przez dodatkowych kilka minut. Przed podaniem możesz skropić oliwą.