Drodżowe bułeczki z cynamonem
Na zewnątrz coraz zimniej. Marzną uszy, marzną dłonie... Powoli wyciągamy z dna szafy grubsze swetry, rękawiczki, czapki. Ale jesień to nie tylko remanent w szafach i garderobach, w kuchennych szafkach także poszukujemy jesiennych dodatków. Aromatyczny cynamon, kardamon, goździki, pełen słodyczy mód, rozgrzewające chili i wiele innych przypraw wypełza z zakamarków kuchennych szuflad i szafek.
Jesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem.
Składniki:
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, grubości około 0,5 cm.
Rozwałkowane ciasto posypać cukrem z cynamonem, zostawiając 3-4 cm "czystego" ciasta jednego dłuższego boku.
Prostokąt rolować, zaczynając od posypanego cukrem dłuższego boku prostokąta. Drugą krawędź prostokąta delikatnie posmarować odrobiną wody, tak by rulon dobrze się skleił.
Zrolowane ciasto pociąć na kawałki wielkości 5 cm. Każą bułeczkę sklejać od spodu, tak by cukier się nie wysypywał i układać na blasze lub w formie do muffinek.
Bułeczki nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki lekko posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem.
Piec w 180 stopniach C przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Smacznego !
Jesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem.
Składniki:
- około 3,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanki letniego mleka
- 100 g masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania bułeczek)
- 3,5 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, grubości około 0,5 cm.
Rozwałkowane ciasto posypać cukrem z cynamonem, zostawiając 3-4 cm "czystego" ciasta jednego dłuższego boku.
Prostokąt rolować, zaczynając od posypanego cukrem dłuższego boku prostokąta. Drugą krawędź prostokąta delikatnie posmarować odrobiną wody, tak by rulon dobrze się skleił.
Zrolowane ciasto pociąć na kawałki wielkości 5 cm. Każą bułeczkę sklejać od spodu, tak by cukier się nie wysypywał i układać na blasze lub w formie do muffinek.
Bułeczki nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki lekko posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem.
Piec w 180 stopniach C przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Smacznego !