Dorsz pieczony z sosem ziołowym
Składniki
- 1 łyżka stopionego masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól
- 2 filety z dorsz po ok. 130g
na sos ziołowy:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5-6 łyżek oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki listków tymianku
- ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- 100-120 g kaszy jaglanej
Przygotowanie
Przygotować sos. Zioła i czosnek posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 min. do lodówki.
Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Sól połączyć z masłem, posmarować filety. Mąkę wymieszać z papryką. W mieszance obtoczyć rybę. Ułożyć na blasze. Piec ok. 12-15 min. – w zależności od grubości filetów.
Część przygotowanego sosu połączyć z kaszą, resztą posmarować rybę. Od razu podawać.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com