Donuty jogurtowe z cynamonem

Nie jest to oryginalny amerykański pączek z dziurką, pieczony w głębokim tłuszczu, suto polany lukrową lub czekoladową polewą i posypany (o zgrozo) cukrową posypką. Przepis pochodzi z bloga With Two Spoons i uważam, że jest wart powtórzenia.

Z tego przepisu, wyjdą również pyszne muffiny, jako dodatek pasuje do nich jabłko lub gruszka. Bardzo polecam ten przepis 🙂

Zdjęcie - Donuty jogurtowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na donuty jogurtowe / 24 sztuki
  • 230 – 240 g mąki tortowej ( można użyć w połowie mąki razowej, orkiszowej lub mąki chlebowej )
  • 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
  • 2 pełne łyżki masła ( stopione i przestudzone )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól na koniec łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1 łyżka cukru brązowego + 1 łyżeczka cynamonu ( na posypkę )

Do miseczki daj suche składniki – przesianą mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon. Pomieszaj.

Jajko ubij z jogurtem, dodaj mleko i rozpuszczone masło.

Dodaj mokre składniki do suchych, dokładnie pomieszaj. Dodaj esencję migdałową, ponownie pomieszaj.

Jeżeli używasz metalową foremkę na pączki z dziurką, posmaruj wgłębienia tłuszczem. W przypadku foremki silikonowej, nie musisz tego robić.

Ciasto daj do woreczka z uciętym rogiem i wypełnij masą 3/4 wgłębienia, na każdy pączek.

Foremkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 10 minut, do zrumienienia.

Brązowy cukier rozbij lub zmiel na cukier puder, pomieszaj z cynamonem.

Donuty, obtocz w posypce. Smacznego 🙂

Uwagi – Z tego przepisu, będą również pyszne muffiny. Możesz wtedy dodać do ciasta jabłko lub gruszkę, pokrojone w kostkę.

Zdjęcie - Donuty jogurtowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis
1

Zupa pomidorowa: klasyczny, pr…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Kurczak curry z mango
1

Kurczak curry z mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Warzywa w tempurze
1

Warzywa w tempurze

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Omlet brokułowy

Omlet brokułowy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Łatwe jesienne ciastka francuskie ze śliwkami
2

Łatwe jesienne ciastka francus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty