Donuty jogurtowe z cynamonem

Nie jest to oryginalny amerykański pączek z dziurką, pieczony w głębokim tłuszczu, suto polany lukrową lub czekoladową polewą i posypany (o zgrozo) cukrową posypką. Przepis pochodzi z bloga With Two Spoons i uważam, że jest wart powtórzenia.

Z tego przepisu, wyjdą również pyszne muffiny, jako dodatek pasuje do nich jabłko lub gruszka. Bardzo polecam ten przepis 🙂

Zdjęcie - Donuty jogurtowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na donuty jogurtowe / 24 sztuki
  • 230 – 240 g mąki tortowej ( można użyć w połowie mąki razowej, orkiszowej lub mąki chlebowej )
  • 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
  • 2 pełne łyżki masła ( stopione i przestudzone )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól na koniec łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 1 łyżka cukru brązowego + 1 łyżeczka cynamonu ( na posypkę )

Do miseczki daj suche składniki – przesianą mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon. Pomieszaj.

Jajko ubij z jogurtem, dodaj mleko i rozpuszczone masło.

Dodaj mokre składniki do suchych, dokładnie pomieszaj. Dodaj esencję migdałową, ponownie pomieszaj.

Jeżeli używasz metalową foremkę na pączki z dziurką, posmaruj wgłębienia tłuszczem. W przypadku foremki silikonowej, nie musisz tego robić.

Ciasto daj do woreczka z uciętym rogiem i wypełnij masą 3/4 wgłębienia, na każdy pączek.

Foremkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 10 minut, do zrumienienia.

Brązowy cukier rozbij lub zmiel na cukier puder, pomieszaj z cynamonem.

Donuty, obtocz w posypce. Smacznego 🙂

Uwagi – Z tego przepisu, będą również pyszne muffiny. Możesz wtedy dodać do ciasta jabłko lub gruszkę, pokrojone w kostkę.

Zdjęcie - Donuty jogurtowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe muffiny z nadzieniem serowym

Czekoladowe muffiny z nadzieni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dobry chleb na zakwasie

Dobry chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa
1

Skagnerora – szwedzka sa…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szybkie podpłomyki

Szybkie podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rafalleo z czarną porzeczką (bez pieczenia)

Rafalleo z czarną porzeczką (b…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki