Donuty jogurtowe z cynamonem
Nie jest to oryginalny amerykański pączek z dziurką, pieczony w głębokim tłuszczu, suto polany lukrową lub czekoladową polewą i posypany (o zgrozo) cukrową posypką. Przepis pochodzi z bloga With Two Spoons i uważam, że jest wart powtórzenia.
Z tego przepisu, wyjdą również pyszne muffiny, jako dodatek pasuje do nich jabłko lub gruszka. Bardzo polecam ten przepis ?
Składniki na donuty jogurtowe / 24 sztuki- 230 – 240 g mąki tortowej ( można użyć w połowie mąki razowej, orkiszowej lub mąki chlebowej )
- 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
- 2 pełne łyżki masła ( stopione i przestudzone )
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól na koniec łyżeczki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 łyżka cukru brązowego + 1 łyżeczka cynamonu ( na posypkę )
Do miseczki daj suche składniki – przesianą mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon. Pomieszaj.
Jajko ubij z jogurtem, dodaj mleko i rozpuszczone masło.
Dodaj mokre składniki do suchych, dokładnie pomieszaj. Dodaj esencję migdałową, ponownie pomieszaj.
Jeżeli używasz metalową foremkę na pączki z dziurką, posmaruj wgłębienia tłuszczem. W przypadku foremki silikonowej, nie musisz tego robić.
Ciasto daj do woreczka z uciętym rogiem i wypełnij masą 3/4 wgłębienia, na każdy pączek.
Foremkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 10 minut, do zrumienienia.
Brązowy cukier rozbij lub zmiel na cukier puder, pomieszaj z cynamonem.
Donuty, obtocz w posypce. Smacznego ?
Uwagi – Z tego przepisu, będą również pyszne muffiny. Możesz wtedy dodać do ciasta jabłko lub gruszkę, pokrojone w kostkę.