Domowy wędzony łosoś

Domowy wędzony łosoś
Uwielbiam ryby pod każdą postacią, mogłabym jeść codziennie. Są bardzo zdrowe polecane przez dietetyków. Dziś przyszła pora przygotować wędzonego łososia w dwóch wersjach: bez dodatku ziół z koperkiem. Ważne by zachować zasady wędzenia ryb,zaś dodatki możemy komponować według własnego gustu. Staram się ograniczać sól stąd mniej soli w zalewie.Łosoś wyszedł pyszny podany na gorąco poezja.
Zdjęcie - Domowy wędzony łosoś - Przepisy kulinarne ze zdjęciami :)
Składniki
  • 2 filety z łososia
  • 1 litr wody
  • 6 dag soli
  • suszony koperek
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego Zdjęcie - Domowy wędzony łosoś - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody dodajemy sól mieszamy. Do garnka wlewamy ½ litra wody dodajemy ziele angielskie, cukier brązowy, pieprz czarny i liście laurowe gotujemy przez chwilę. Przestudzony wywar z przyprawami dodajmy do wody z solą.
Zdjęcie - Domowy wędzony łosoś - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia wstawiamy do lodówki na 24h. Wyjmujemy rybę osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Posypujemy koperkiem lub ulubionymi ziołami. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy płaty łososia ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około 4 godziny
Zdjęcie - Domowy wędzony łosoś - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów