Domowy majonez

Domowy majonez
Jest to przepis Gordona Ramsaya, ale dodam kilka rad, ponieważ jak ja kiedyś robiłem to na początku mi nie wychodził majonez, tylko coś, co trzeba było wyrzucić.
  • wszystkie składniki muszą być w tej samej temperaturze
  • żółtka muszą być dobrze oddzielone od białka
  • na początku trzeba dodawać olej naprawdę po kropelce
Jeżeli będziemy przestrzegać tych, rad to w jakieś 5 min będziemy mieć swój własny majonez. Skłaniki:
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól,
    Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żółtka i musztardę wkładamy do miski, w której będziemy miksować majonez. Miksujemy około 20 sekund, dodajemy kilka kropel oleju, chwilę miksujemy i znowu dodajemy kilka kropel oleju, i tak kilka razy, jak ta mieszanina zacznie nam gęstnieć, to możemy dodawać olej w większych porcjach. Miksujemy aż uzyskamy konsystencję jaka nam odpowiada (ja kiedyś miksowałem za długo i majonez wyszedł mi jak masło), doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Podobne wpisy Domowy majonezZdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Ciasto z dyni ze śliwkami

    Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Orientalna zupa z krewetkami i małżami

    Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Zupa kminkowa

    Zdjęcie - Domowy majonez - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Babka piaskowa - speedcook

    Kategorie przepisów