Domowy kisiel z kiwi
Przepis na ten kisiel usłyszałam kiedyś w audycji radiowej. Nie zapisałam szczegółów ale przecież ugotowanie kisielu nie jest takie trudne. W przypadku kiwi zapamiętałam jednak, że z owoców robimy papkę i dodajemy ją do wody z mąką ziemniaczaną czyli kolejność jest odwrotna niż w przypadku bardziej tradycyjnych owoców. Kisiel wyszedł bardzo delikatny i smaczny. Nie spodziewałam się, że kiwi tak wspaniale sprawdzi się w takim deserze.
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 dojrzałe owoce kiwi
Owoce obrać, zmiksować na papkę. Wodę z cukrem zagotować, gdy się gotuje dodać rozmieszaną w pół szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować i wyłączyć. Do powstałego „krochmalu” dodać zmiksowane kiwi i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i natychmiast podawać.
Smacznego:)