Domowy chleb jogurtowy z garnka
Niższe temperatury na zewnątrz, mobilizują mnie do pieczenia domowego chleba. Ciepło w mieszkaniu przyspiesza proces fermentacji ciasta, a zapach pieczonego chleba, tworzy przytulną atmosferę. Do tego chleba, użyłam mąki zwykłej z dodatkiem mąki orkiszowej i razowej. Zwykle piekę dwa chlebki z 1 kg. mąki i po wystudzeniu jeden bochenek daję do zamrażarki. Ten chleb jogurtowy z garnka ma smaczny, sprężysty miękisz i twardą, super chrupiącą skórkę 🙂

Składniki na domowy chleb na jogurcie
- 240 g letniej wody
- 7 g drożdży suszonych
- 200 g mąki pszennej orkiszowej
- 270 g mąki pszennej
- 30 g mąki pszennej razowej
- 110 g jogurtu w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Dodatkowo – okrągły koszyczek do wyrastania ciasta ( średnica 22 cm ) + mąka ziemniaczana, oraz żaroodporne naczynie z pokrywką ( szklane, żeliwne, emaliowane, gliniane )
Jak zrobić domowy chleb jogurtowy z garnka?
Do miski daj wszystkie rodzaje mąki, pomieszaj.
Drożdże i miód daj do letniej wody, pomieszaj. Dodaj 4 pełne łyżki mąki z miski, wszystko pomieszaj rózgą kuchenną, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn zwiększy objętość i dobrze się spieni, dodaj go do reszty mąki, dodaj również sól, jogurt i ocet jabłkowy. Za pomocą haka, lub w dłoniach zacznij wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam za pomocą haka na małych obrotach, około 6 minut, do czasu, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie.
Ciasto uformuj w kulę, daj do miseczki, ponownie przykryj i daj w ciepłe miejsce na około 40 – 60 minut. Czas wyrastania, zależy od temperatury otoczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko posypany mąką blat ( ja wolę lekko naoliwić matę silikonową ), ponownie krótko wyrabiaj, rozciągaj i składaj ciasto do środka jak kopertę. Następnie zwijaj delikatnie ciasto w kulę, przesuwając przy krawędziach po blacie.
Koszyczek dokładnie posyp mąką ziemniaczaną, ciasto przełóż do koszyczka sklejeniem do góry. Ponownie zostaw do ostatniego wyrastania na około 25 minut ( tym razem nie przykrywaj ciasta ).
Piekarnik nagrzej razem z naczyniem i pokrywką do 230 stopni. Ostrożnie wyciąg nagrzane naczynie, wyrośnięte ciasto ostrożnie przełóż do naczynia spodem do góry, żyletką możesz naciąć wierzch ciasta, przykryj nagrzaną pokrywką.
Chlebek piecz 20 minut, po tym czasie usuń pokrywkę i dopiekaj chleb koleje 20 – 24 minuty, do zrumienienia.
Gotowy chleb zostaw do schłodzenia. Ten chlebek smakuje znakomicie, bez wyszukanych dodatków 🙂
Smacznego 🙂
