Domowy ajerkoniak na piwie

Domowy ajerkoniak na piwie

Ten przepis mój teść dawno temu otrzymał od swojego znajomego. Pamiętam jak pierwszy raz uczestniczyłam w przygotowaniu tego domowego ajerkoniaku - piwo, żółtka...? Jednak przepis jest znakomity. Niezbyt gęsty i dużo lżejszy niż taki ajerkoniak na mleku.
Przypomniałam sobie o nim robiąc pavlovą dla mojej siostry - sporo żółtek, które trzeba jakoś zagospodarować - ajerkoniak wydał mi się idealnym dodatkiem do jednego z najpiękniejszych deserów.

Zdjęcie - DOMOWY AJERKONIAK NA PIWIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowy ajerkoniak na piwie
SKŁADNIKI:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru (ja dałam trzcinowy)
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka spirytusu lub czystej wódki
Żółtka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Jeśli podczas ucierania masa zbyt mocno zacznie gęstnieć można dodawać po łyżce piwa.
Miskę z kremem ściągamy z nad pary. Cały czas ucierając dodajemy po trochę piwa.
Na koniec oczywiście cały czas przy włączonym mikserze wlewamy cieniutką strużką spirytus (wódkę). Na tym etapie nie należy się spieszyć - zbyt szybkie wlanie alkoholu może spowodować zważenie się płynu.
Gotowy płyn przelać do butelki, zamknąć i odstawić do lodówki do schłodzenia.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów