Domowe lody waniliowe
Kilka dni temu od koleżanki, która jest wierną czytelniczką Cafe Babilon usłyszałam: "Jak zaglądam na bloga to tylko lody widzę...". No ale jeszcze lato jest przecież, a czy może być lepszy deser niż domowe lody. Myślę, że to nie ostatnie tego roku.
Tym razem lody waniliowe wg przepisu Doroty z Moich Wypieków.
Co można o nich powiedzieć...? To zdecydowanie najlepsze z tych, które dotychczas zrobiłam. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że lody są dokładnie takie jakie powinny być lody. Cudowne w smaku i o idealnej konsystencji.
Lody waniliowe
SKŁADNIKI:
- 1/2 l mleka
- 12,5 dkg cukru
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 1 szklanka śmietany kremówki
Wyjąć nasionka z laski wanilii.
W rondlu z grubym dnem zagotować mleko razem z wanilią i pozostałym cukrem. Wrzące mleko wlewać powoli do żółtek ciągle mieszając trzepaczką lub robotem.
Masę przelać z powrotem do rondelka i ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Krem powinien oblepiać lekko łyżkę.
Schłodzić w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ugotowanym krem.
Chłodzić w maszynie do lodów według instrukcji. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: