Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Kilka dni temu od koleżanki, która jest wierną czytelniczką Cafe Babilon usłyszałam: "Jak zaglądam na bloga to tylko lody widzę...". No ale jeszcze lato jest przecież, a czy może być lepszy deser niż domowe lody. Myślę, że to nie ostatnie tego roku.

Tym razem lody waniliowe wg przepisu Doroty z Moich Wypieków.
Co można o nich powiedzieć...? To zdecydowanie najlepsze z tych, które dotychczas zrobiłam. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że lody są dokładnie takie jakie powinny być lody. Cudowne w smaku i o idealnej konsystencji.
Zdjęcie - DOMOWE LODY WANILIOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Lody waniliowe SKŁADNIKI:

  • 1/2 l mleka
  • 12,5 dkg cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru.

Wyjąć nasionka z laski wanilii.

W rondlu z grubym dnem zagotować mleko razem z wanilią i pozostałym cukrem. Wrzące mleko wlewać powoli do żółtek ciągle mieszając trzepaczką lub robotem.

Masę przelać z powrotem do rondelka i ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Krem powinien oblepiać lekko łyżkę.

Schłodzić w lodówce.

Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ugotowanym krem.

Chłodzić w maszynie do lodów według instrukcji.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów