Domowe lody truskawkowe
Smaczne domowe lody truskawkowe, na deser i na ochłodę, na upalne lato ? Przed zamrożeniem, najwygodniej będzie przelać masę truskawkową do specjalnych foremek na lody na patyczku, lub do kilku mniejszych, szczelnie zamykanych pojemników ?
Składniki na lody truskawkowe- 500 g słodkich, mocno dojrzałych truskawek
- 200 g mleczka zagęszczanego mocno schłodzonego
- 150 g jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
Truskawki dokładnie zmiksuj z jogurtem, dodaj cukier do smaku ( wg. uznania )
Schłodzone mleczko zagęszczane, ubij na puszysty krem. Do masy mlecznej, dodaj masę truskawkową. Całość dokładnie pomieszaj, na tym etapie możesz jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby dosłodzić masę.
Masę przelej do foremek na lody, lub przełóż do mniejszych pojemników i daj do zamrażarki. Jeżeli masę dajesz do pojemników, można ją co godzinę przemieszać np. widelcem, żeby pozbyć się kryształków lodu.
Jeżeli lody przechowujesz w pojemnikach, musisz je wyciągnąć 15 minut, przed podaniem, wtedy delikatnie zmiękną i będzie łatwiej je porcjować. Smacznego ?