Domowe lody owocowe (bez maszynki)

Domowe lody owocowe (bez maszynki)

Zdjęcie - Domowe lody owocowe (bez maszynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zależność jest bardzo prosta: wakacje = lody! To mój ulubiony letni deser, szczególnie, jeśli lody pełne są owocowego smaku i przygotowane w domu.

Zdjęcie - Domowe lody owocowe (bez maszynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie zdecydowałam się na zakup maszynki do lodów, nie mam po prostu miejsca w kuchni na kolejny sprzęt, i to taki używany tylko od święta. Dlatego wszelkie lodowe wariacje to coś, co bardzo lubię!

Pierwszy etap przygotowania tych lodów to zamrożenie zmiksowanych owoców z jogurtem w woreczku strunowym. Taki mus trzeba rozłożyć bardzo (!) cienką (kilka milimetrów) warstwą w foliowym woreczku strunowym i tak „na płasko” zamrozić. Dzięki temu nie powstaną w lodach duże kryształki lodu.

Zdjęcie - Domowe lody owocowe (bez maszynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe lody owocowe (bez maszynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe lody owocowe (bez maszynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś pomysł na domowe lody malinowe (choć możecie użyć też innych sezonowych owoców). Ja kocham maliny za ich zbilansowany słodko-kwaskowaty smak.

Zdjęcie - Domowe lody owocowe (bez maszynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki? Bardzo proste: maliny, śmietanka, jogurt grecki i cukier (lub inny słodzik). Zatem do dzieła!

Składniki:
  • maliny - 2 sklanki owoców (mogą być mrożone)
  • jogurt grecki - 1 szklanka
  • śmietanka kremówka - 1 szklanka
  • cukier puder - do smaku, ok. 4 łyżek
Przygotowanie:

Maliny (opcjonalnie) przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Możesz też owoce zmiksować na gładki mus.

Owoce połącz z jogurtem, posłódź do smaku.

Teraz najważniejsze! Przygotuj duży woreczek strunowy (taki, który możesz szczelnie zamknąć „listewką” wzdłuż otwarcia). Worek rozłóż płasko na blacie, włóż do niego owoce z jogurtem i rozłóż bardzo cienką warstwą ma grubość kilku milimetrów, po zamknięciu worek w owocami ma być płaski i ma wyglądać prawie jak kartka papieru. W takiej formie włóż go do zamrażalnika.

Po kilku godzinach, gdy będzie zupełnie zamrożony, pokrusz zawartość i przełóż do malaksera (nie bój się, nic się do folii woreczka nie przyklei!).

Do zamrożonych owoców z jogurtem wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem. Teraz możesz ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawaj od razu lub przełóż do pojemniczka wyłożonego folią spożywczą i jeszcze przez moment schłódź w zamrażalniku.

Kategorie przepisów