Domowe krówki z cynamonem
Przepis na te krówki znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie i pomyślałam, że będzie to idealna propozycja na "Korzenny Tydzień" u Ptasi. Muszę przyznać, że efekt końcowy trochę mnie rozczarował. Mało to wg mnie miało wspólnego z krówkami: bardziej przypominało po prostu bardziej miękką czekoladę z cynamonem. Ale może się czepiam, bo raczej wszystkim, których poczęstowałam tymi cukierkami, one smakowały. Niemniej jednak, propozycja warta jest przetestowania, a po drobnym dopracowaniu może być naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 g dobrej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki zimnego masła
Wykonanie:
Mleko skondensowane podgrzać razem z ekstraktem waniliowym. Dodać cynamon, połamaną na kawałki czekoladę i masło. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie pokroić na małe kawałki. Smacznego :)