Domowe bezy

Domowe bezy

Kruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;)

Zdjęcie - Domowe bezy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
* 5 białek
* 1,5 szklanki drobnego cukru


Wykonanie:

Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści.


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego, małe bezy.
Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3,5-4 godziny. Wysuszone bezy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.


Bezy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Zdjęcie - Domowe bezy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domowe bezy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów