Domowe bezy
Kruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;)
Składniki:
* 5 białek
* 1,5 szklanki drobnego cukru
Wykonanie:
Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie się gęsta szklista, a cukier zupełnie się rozpuści.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego, małe bezy.
Bezy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez 3,5-4 godziny. Wysuszone bezy pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Bezy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego !