Domowa szynka gotowana
Kolejną wędliną jaką przygotowałam w domu jest szynka gotowana. Przepis bardzo prosty, wystarczy mięso zapakować w marynatę, wstawić do lodówki i praktycznie zapomnieć o nim na dwa tygodnie. Mięso wychodzi niezwykle smaczne, apetycznie różowe i co najważniejsze bez żadnych konserwantów.
Składniki
- szynka wieprzowa - 1,5 kg
- sól - 4 łyżki
- woda - 2 l wody
- liście laurowe - 3-4
- czosnek - 3-4 ząbki
- ziele angielskie - 5
- jałowiec - 4 kulki
- pieprz - 4 kulki
Instrukcje Szynkę umyć i zalać wodą na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wodę (będzie lekko zaczerwieniona) wylać i zalać roztworem wody z solą. Przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia - szynka musi ciasno w nim leżeć. Dodać przyprawy.Przykryć talerzykiem i jeszcze czymś obciążyć. Wstawić do lodówki na 14 dni. W tym czasie należy szynkę co 2 dni obracać. Po tym okresie szynkę wyjąć, włożyć do siateczki masarskiej. Szynkę przełożyć do garnka i zalać czystą wodą na ok 0,5 godziny potem wylać wodę i ponownie zalać czystą wodą. Dodać świeże przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Smacznego:)