Domek z piernika z witrażem

Domek z piernika z witrażem



Zdjęcie - Domek z piernika z witrażem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przyzwyczajenie. Druga natura człowieka. Czynności wykonywane automatycznie często bez zastanowienia. Nawyki, z których trudno zrezygnować. Jak codzienne chodzenie do sklepu po świeże bułeczki albo jedzenie owsianki na śniadanie. Jak picie kawy ciągle w tym samym kubku. Siadanie zawsze na tym samym miejscu przy stole i zakładanie nogi na nogę.
Rytuały celebrowane na co dzień lub od święta. Czyszczenie sreber dwa razy do roku i dekorowanie stołu świeżymi kwiatami na przyjście gości. Modlitwa dziękczynna przed wspólnym posiłkiem. Parzenie herbaty w czajniczku i wypiekanie domowego chleba. Jak sobotnie wieczory przy domowej nalewce na podsumowanie mijającego właśnie tygodnia.
Zwyczaje te odziedziczone po przodkach i te ustanowione przez nas samych. Jak dodatkowy talerz na wigilijnym stole dla niespodziewanego gościa. Wysyłanie świątecznych kartek z życzeniami i znaczenie drzwi kredą w święto Trzech króli. Jak pieczenie piernikowych chatek i dekorowanie świątecznych pierników...


Zdjęcie - Domek z piernika z witrażem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Domek z piernika z witrażem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Domek z piernika z witrażem - przepis (Inspiracja)

Ciasto:

  • 400g mąki tortowej
  • 170g miodu
  • 120g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Podgrzać w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtko, jajko i mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem na gładką jednolitą masę. Przełożyć ciasto na matę i uformować gruby wałek. Podzielić go na trzy części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.
Lukier:

  • 1 białko
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny


Białko przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy, a cukier puder przesiany przez sitko). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą połowę cukru pudru należy dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć lukier. Najlepiej od razu odłożyć sobie trochę bardzo gęstego lukru do montażu. Można go umieścić w takim jednorazowym woreczku foliowym do dekoracji. Zakręcić i założyć gumkę recepturkę albo spiąć klipsem. Włożyć do lodówki. Bezpośrednio przed montażem wystarczy odciąć końcówkę i będzie gotowy do użycia. Pozostały lukier przełożyć do jednorazowych woreczków cukierniczych z okrągłą końcówką o średnicy 2mm i 1mm. Lukier do dekoracji powinien być nieco rzadszy niż ten do obrysu. Do czasu użycia trzymać w szczelnym plastikowym pojemniku.
Dodatkowo:

  • różowe i niebieskie perełki cukrowe
  • drobna posypka cukrowa w kolorze różowym, niebieskim i białym
  • kolorowe landrynki
  • wstążeczka w kolorze różowym i niebieskim


Wykonanie:
Wydrukować szablon domku (do pobrania tutaj) i wyciąć poszczególne elementy. Wyjąć z lodówki jedną porcję ciasta i rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4mm. Przy pomocy przygotowanego wcześniej szablonu wyciąć radełkiem poszczególne elementy. Małymi foremkami wyciąć w połaciach dachowych, szczytach i bokach otwory. Wypełnić je pokruszonymi landrynkami, które pod wpływem temperatury stopią się tworząc witraże. W połaciach dachowych wyciąć również po dwa otwory na wstążeczki. Ja użyłam do tego słomki do napojów. Usunąć nadmiar ciasta i włożyć go do lodówki. Papier z wyciętymi elementami delikatnie przenieść na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 10-12 minut. Upieczone od razu zdejmować na kratę kuchenną. Ostrożnie bo zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Wystudzić.
Wystudzone elementy domku ozdobić lukrem, perełkami i posypką. Zostawić na całą noc aby lukier dobrze zastygł. Do obrysu użyłam tylki o średnicy 1mm, a do wypełnień tylki o śr. 2mm.
Montaż domku należy wykonać dwuetapowo. Najpierw skleić na odłożony wcześniej lukier boki i szczyty domku mocując je od razu do podstawy. Odstawić na godzinę aby lukier zastygł. Związać wstążeczkami połacie dachowe. Górne krawędzie boków i szczytów posmarować lukrem i przymocować dach. Nie potrzebne będą żadne podpórki bo dzięki wstążeczkom dach będzie się sam trzymał. Gotowy domek zostawić na noc aby lukier porządnie zastygł.
Z podanej porcji ciasta wyjdzie 4-5 domków w zależności od tego na jaką grubość rozwałkujemy ciasto. Jeśli nie macie zapotrzebowania na taką ilość to upieczcie z pozostałego ciasta pierniczki. Mnie tak się spodobało to zajęcie, że upiekłam ich już 35 a jutro będę piec kolejne 10. Was też do tego gorąco zachęcam. Takimi domkami można przed świętami obdarować dzieci w hospicjum albo w domu dziecka.
Jeśli skorzystacie z mojego pomysłu koniecznie dajcie znać i pochwalcie się zdjęciami swoich domków. Możecie wysyłać je na maila (aroniawiemcojem@gmail.com) lub opublikować na fanpage'u bloga.
Domek z piernika z witrażem - podobne przepisy > Piernikowe chatki > Pomarańczowe pierniczki z witrażykiem > Choinki z piernika
Powodzenia Aronia


Kategorie przepisów