Dobry chleb na zakwasie

Smaczny chleb na zakwasie z grubą, chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. To dość znany przepis Hamelmmana, na słynny chleb z Vermont. Wypiek chleba, wymaga czasu i uwagi, ale efekt wart jest każdego wysiłku 🙂

Zdjęcie - Dobry chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na chleb z Vermont

Składniki na zaczyn

– 140 g mąki chlebowej pszennej
– 170 g wody
– 2 łyżki aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego ( dokarmionego 12 godzin wcześniej )

Składniki na ciasto właściwe

– 810 g. mąki pszennej chlebowej
– 90 g mąki żytniej razowej
– 590 g wody
– 20 g soli
– zaczyn ( jak wyżej )

Składniki na zaczyn, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.
Zdjęcie - Dobry chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy