Dobry chleb na zakwasie

Smaczny chleb na zakwasie z grubą, chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. To dość znany przepis Hamelmmana, na słynny chleb z Vermont. Wypiek chleba, wymaga czasu i uwagi, ale efekt wart jest każdego wysiłku 🙂

Zdjęcie - Dobry chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na chleb z Vermont

Składniki na zaczyn

– 140 g mąki chlebowej pszennej
– 170 g wody
– 2 łyżki aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego ( dokarmionego 12 godzin wcześniej )

Składniki na ciasto właściwe

– 810 g. mąki pszennej chlebowej
– 90 g mąki żytniej razowej
– 590 g wody
– 20 g soli
– zaczyn ( jak wyżej )

Składniki na zaczyn, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin.
Zdjęcie - Dobry chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jak urządzić modną kuchnię

Jak urządzić modną kuchnię

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sima – fiński napój cytrynowy z drożdżami

Sima – fiński napój cytrynowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czekoladowe muffiny z nadzieniem serowym

Czekoladowe muffiny z nadzieni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Donuty jogurtowe z cynamonem

Donuty jogurtowe z cynamonem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa
1

Skagnerora – szwedzka sa…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!