Dobry bigos z udźca indyka
Dobry, treściwy bigos z dodatkiem warzyw korzeniowych, suszonych grzybów, z mięsem z udźca indyka. Udziec indyka i mięso wieprzowe jest obecnie w takiej samej cenie, udziec jest łatwiejszy w obróbce i wg. mnie jest smaczniejszy, wybieram więc mięso indyka.
Lubię takie jednogarnkowe, rozgrzewające dania, które można przygotować na więcej, niż jeden dzień. Polecam na obiad dla rodziny i przyjaciół 🙂
Składniki na dobry bigos z udźca indyka:
- 900 g kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula i 3 ząbki czosnku
- 600 g udźca indyka
- 100 g swojskiej kiełbasy
- pęczek koperku
- 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Jak zrobić dobry bigos z udźca indyka?
Grzyby namocz 2 – 3 godziny wcześniej. Z kapusty kiszonej, odlej 1/2 szklanki wody. Kapustę przełóż na durszlak, jeżeli nie lubisz mocno kwaśnego smaku, przelej kapustę gorącą wodą i odstaw do osączenia. Osączoną kapustę, drobno pokrój.
Warzywa obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach. Mięso i kiełbasę, pokrój w kostkę.
Na dnie garnka, lub dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Kiedy cebula lekko się zarumieni, dorzuć czosnek, kiełbasę i mięso indyka.
Całość smaż mieszając od czasu, do czasu. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i pokrojone grzyby, dolej 1/2 szklanki wody, przykryj patelnię, wszystko gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj sos sojowy, pomieszaj.
Dodaj odciśniętą kapustę i koncentrat pomidorowy, ponowie pomieszaj i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Całość dopraw do smaku, jeżeli chcesz zakwasić bigos, dolej wodę z kiszonej kapusty, zagotuj. Na koniec dodaj posiekany koperek.
Bigos smakuje z kromką razowego chleba, lub z ziemniakami 🙂 Smacznego 🙂