Dobry bigos z udźca indyka

Dobry bigos z udźca indyka

Dobry, treściwy bigos z dodatkiem warzyw korzeniowych, suszonych grzybów, z mięsem z udźca indyka. Udziec indyka i  mięso wieprzowe jest obecnie w takiej samej cenie, udziec jest łatwiejszy w obróbce i wg. mnie jest smaczniejszy, wybieram więc mięso indyka.

Lubię takie jednogarnkowe, rozgrzewające dania, które można przygotować na więcej, niż jeden dzień. Polecam na obiad dla rodziny i przyjaciół 🙂

Zdjęcie - Dobry bigos z udźca indyka - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na dobry bigos z udźca indyka:

  • 900 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula i 3 ząbki czosnku
  • 600 g udźca indyka
  • 100 g swojskiej kiełbasy
  • pęczek koperku
  • 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Jak zrobić dobry bigos z udźca indyka?

Grzyby namocz 2 – 3 godziny wcześniej. Z kapusty kiszonej, odlej 1/2 szklanki wody. Kapustę przełóż na durszlak, jeżeli nie lubisz mocno kwaśnego smaku, przelej kapustę gorącą wodą i odstaw do osączenia. Osączoną kapustę, drobno pokrój.

Warzywa obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach. Mięso i kiełbasę, pokrój w kostkę.

Na dnie garnka, lub dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Kiedy cebula lekko się zarumieni, dorzuć czosnek, kiełbasę i mięso indyka.

Całość smaż mieszając od czasu, do czasu. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i pokrojone grzyby, dolej 1/2 szklanki wody, przykryj patelnię, wszystko gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dodaj sos sojowy, pomieszaj.

Dodaj odciśniętą kapustę i koncentrat pomidorowy, ponowie pomieszaj i gotuj kolejne 30 – 40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Całość dopraw do smaku, jeżeli chcesz zakwasić bigos, dolej wodę z kiszonej kapusty, zagotuj. Na koniec dodaj posiekany koperek.

Bigos smakuje z kromką razowego chleba, lub z ziemniakami 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dobry bigos z udźca indyka - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów