Dobre racuchy z twarogiem
Dla mnie najlepszy przepis na racuchy z twarogiem, są puszyste w przeciwieństwie do tradycyjnych, zbitych syrników. Sprawdzą się na śniadanie, słodki obiad lub deser. Można je zabrać do śniadaniówki do pracy i szkoły, smakują również na zimno. Bogate w białko i sycące, polecam spróbować 🙂

Składniki na puszyste racuchy z twarogiem:
3 porcje
- 250 g chudego twarogu w kostce
- 2 większe jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 120 ml. mleka
- 150 g. mąki pszennej
- 1 cukier z wanilią
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jak zrobić puszyste racuchy z twarogiem?
Twaróg przepuść przez praskę, lub dokładnie rozgnieć widelcem i daj do miseczki.
Do twarogu dodaj żółtka, mleko i cukier, składniki dokładnie pomieszaj. Dodaj mąkę, połącz składniki.
Białka ubij z solą na sztywną i puszystą pianę, dodaj do masy serowej, ponownie połącz składniki.
Na patelni z nieprzywierającym dnem, rozgrzej niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej, nakładaj niewielkie porcje ciasta, racuchy smaż na złoty kolor, na średnim ogniu. Obracaj na drugą stronę za pomocą szerokiej, płaskiej szpatułki.
Gotowe racuchy z twarogiem podaj z cukrem pudrem, musem owocowym, jak lubisz 🙂
Smacznego 🙂
Uwagi – zamiast mąki pszennej, możesz użyć mieszanki mąk bezglutenowych. Placki możesz zrobić bez cukru w wersji wytrawnej i podać np. z sosem jogurtowym.
