Dobre ciasto marchewkowe

Dobre ciasto marchewkowe

Jesienne ciasto marchewkowe, z dodatkiem świeżej marchewki i cynamonu. Ciasto bardzo delikatne, długo zachowuje świeżość, można je wzbogacić o posiekane orzechy włoskie, czy suszone owoce.

Taka marchewkowa babka, sprawdzi się na wycieczce, w szkole i w pracy. Pysznie smakuje do porannej kawy 🙂

Zdjęcie - Dobre ciasto marchewkowe - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto marchewkowe / foremka 12 x 25 cm.
  • 1 większa drobno starta marchewka ( 200 g )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Polewa czekoladowa
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 2 pełne łyżki masła

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij z połową cukru i z solą, na gęstą i sztywną pianę.

Żółtka ubij z drugą połową cukru, na gęsty kogel – mogel. Dodaj marchewkę ( razem z sokiem ), oraz mąki przesiane z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki.

Dodaj olej, miód i cynamon. Ponownie pomieszaj.

Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie pomieszaj.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto do foremki, wyrównaj powierzchnię.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia, około 60 minut. Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Gotowe ciasto odstaw do schodzenia.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, i rozpuść z masłem na gładką masę, na bardzo małym ogniu. Gorącą masą, posmakuj ciasto. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dobre ciasto marchewkowe - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów