Dobra babka cytrynowa

Dobra babka cytrynowa

Zdecydowanie nasza ulubiona babka cytrynowa, z mąki pszennej i ziemniaczanej. Na początku rozcieram startą skórkę cytryny z cukrem, a następnie stopniowo dodaję resztę składników, dzięki temu aromat cytryny jest dobrze wyczuwalny. Babka długo zachowuje świeżość, znakomita do gorącej herbaty, również na Święta Wielkanocne 🙂

Zdjęcie - Dobra babka cytrynowa - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na dobrą babkę cytrynową
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • skórka starta z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny dokładnie wyszoruj i umyj gorącą wodą. Foremkę do babek z kominkiem, posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.

Z dwóch cytryn, dokładnie zetrzyj skórkę. Z jednej cytryny wyciśnij sok.

Skórkę z cytryny, rozetrzyj z połową cukru. Możesz użyć dłoni lub miksera. Następnie, stopniowo dodawaj jajka i resztę cukru. Całość cały czas ucieraj na większych obrotach, do czasu, aż masa będzie puszysta i lśniąca.

Zmniejsz obroty miksera, i cienkim strumieniem dolewaj olej, oraz sok z cytryny. Całość krótko pomieszaj.

Na koniec dodaj mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.

Masę przelej do foremki i daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Babkę piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto, wyciąg z foremki i zostaw do schłodzenia.

Babkę cytrynową, można delikatnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Rozetrzyj 1/2 szklanki cukru pudru, w 1 -2 łyżkach soku z cytryny.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dobra babka cytrynowa - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów