Dietetyczne kotlety mielone

Dietetyczne kotlety mielone z fileta indyka, papryki i cebulki. Do takich kotletów mielonych, można dodać trochę pora, marchewki lub pieczarek. Są trochę jak kotlety resztkowe, czyli z dodatkiem warzywnych resztek, które zostały w lodówce 🙂

Moja wersja, smakowała wszystkim domownikom, kotlety są bardzo delikatne, nie są suche, a smak……spróbujcie sami 🙂

Zdjęcie - Dietetyczne kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 7 kotletów

  • około 400 g fileta indyka
  • 1/2 większej papryki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1/ 2 razowej bułeczki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • panierka – mąka kukurydziana, mąka z cieciorki lub kasza manna

Bułkę namocz w wodzie.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulkę i czosnek. Kiedy warzywa, delikatnie się przyrumienią, odstaw do przestudzenia.

Mięso zmiel dwukrotnie ( ważne ), razem z przesmażoną cebulką i bułką dokładnie odciśniętą z wody, Dodaj startą paprykę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj małe, owalne i płaskie kotlety. Kotlety, obtocz w np. mące kukurydzianej i smaż na małej ilości oleju, do zrumienienia.

Kotlety, można również przygotować na parze. Wtedy, można zrezygnować z panierki. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dietetyczne kotlety mielone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy