Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)
Dlaczego taka nazwa??? I w dodatku w dwóch językach?
Ponieważ jedna z moich czytelniczek pochodzi z Ukrainy i postanowiłyśmy wspólnie, że będzie przybliżać nam Wszystkim Kuchnię Ukraińską. Zaczęłyśmy od deseru, który przygotujesz bez pieczenia i w dodatku na kwaśnej śmietanie.
Jako pasjonatka gotowania i smacznej kuchni, nie koniecznie polskiej, ale różnych rejonów świata bardzo się cieszę na lepsze poznanie dość bliskiej nam kuchni ukraińskiej.
Dlatego z niecierpliwością będę czekać na kolejne pyszności od mojej koleżanki Olhy.
Forma okrągła: 23 cm średnicy
Składniki:
400 g malin
200 g borówki amerykańskiej/ jagody
800 g śmietany 18%
1 szklanka cukry
100 ml wody
30 g żelatyny
1 łyżka ekstraktu z wanilli
Sposób wykonania:
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Żelatynę zalewamy szklanką wody, mieszamy i zostawiamy, aż napęcznieje.
- W większej misie mieszamy śmietanę, cukier, wanilię i odstawiamy.
- W rondelku rozpuszczamy żelatynę, uważając, aby jej nie zagotować, bo straci swoje żelujące właściwości.
- Ciepłą, rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Dodajemy prawie wszystkie maliny i jagody (zostawiamy garść owoców do dekoracji) i delikatnie łączymy je ze śmietaną.
- Wylewamy masę na przygotowaną formę i dekorujemy nasz deser resztą owoców.
- Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny
- SMACZNEGO