Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)

Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)

Dlaczego taka nazwa??? I w dodatku w dwóch językach?

Ponieważ jedna z moich czytelniczek pochodzi z Ukrainy i postanowiłyśmy wspólnie, że będzie przybliżać nam Wszystkim Kuchnię Ukraińską. Zaczęłyśmy od deseru, który przygotujesz bez pieczenia i w dodatku na kwaśnej śmietanie.

Jako pasjonatka gotowania i smacznej kuchni, nie koniecznie polskiej, ale różnych rejonów świata bardzo się cieszę na lepsze  poznanie dość bliskiej nam kuchni ukraińskiej.

Dlatego z niecierpliwością będę czekać na kolejne pyszności od mojej koleżanki Olhy.

Zdjęcie - Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)

Forma okrągła: 23 cm średnicy

 

Składniki:

400 g malin

200 g borówki amerykańskiej/ jagody

800 g śmietany 18%

1 szklanka cukry

100 ml wody

30 g żelatyny

1 łyżka ekstraktu z wanilli

 

Sposób wykonania:

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Żelatynę zalewamy szklanką wody, mieszamy i zostawiamy, aż napęcznieje.
  3. W większej misie mieszamy śmietanę, cukier, wanilię i odstawiamy.
  4. W rondelku rozpuszczamy żelatynę, uważając, aby jej nie zagotować, bo straci swoje żelujące właściwości.
  5. Ciepłą, rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną, aby wszystkie składniki się połączyły.
  6. Dodajemy prawie wszystkie maliny i jagody (zostawiamy garść owoców do dekoracji) i delikatnie łączymy je ze śmietaną.
  7. Wylewamy masę na przygotowaną formę i dekorujemy nasz deser resztą owoców.
  8. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny
  9. SMACZNEGO 

Zdjęcie - Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)

Kategorie przepisów