Deser Eton Mess

Deser Eton Mess

Zdjęcie - Deser Eton Mess - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Niektóre desery, choć stworzone z najprostszych składników, potrafią zachwycić elegancją i smakiem. Eton Mess – słodki chaos złożony z bezy, bitej śmietany i owoców – to doskonały przykład tej kulinarnej magii.Ten deser wywodzi się z Anglii, a jego nazwa nawiązuje do elitarnej szkoły Eton College, gdzie po raz pierwszy miał zostać podany w XIX wieku, podczas meczów krykieta. Legenda głosi, że miał to być elegancki tort z truskawkami, który… nieco się zniszczył podczas transportu. Zamiast go wyrzucić, składniki połączono niedbale w misie – i tak narodził się „bałagan z Eton”, czyli Eton Mess.W naszej wersji ten klasyczny deser nabiera świeżości i lekkości dzięki dojrzałym, polskim truskawkom, chrupiącym mini bezom i aksamitnej bitej śmietanie z nutką wanilii. To połączenie tekstur i smaków: słodyczy, lekkości i owocowej kwaskowatości, które razem tworzą coś więcej niż tylko deser – tworzą przyjemność.To idealna propozycja na letnie popołudnie, garden party lub szybki, ale efektowny deser, który oczaruje gości – i to bez pieczenia.
Eton Mess to dowód, że z „bałaganu” może powstać coś naprawdę pysznego! :)


Składniki na deser Eton Mess:

3 porcje:

  • ciasteczka mini bezy - opakowanie 100 g
  • 500 g truskawek (bez szypułek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Jak zrobić deser Eton Mess?

Zaczynamy od warstwy truskawkowej. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Odważyć około 300 g, a pozostałą część odłożyć na później. Pokrojone truskawki przełożyć do średniego rondelka. Dodać cukier, mąką ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać. Całość podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż owoce puszczą sok. Jeżeli masa zbyt szybko nam zgęstnieje - można dodać kilka łyżek wody. Kontynuować gotowanie, nie przerywając mieszania, aż masa zacznie lekko wrzeć i zgęstnieje. Następnie zdjąć rondelek z ognia i wmieszać pozostałe, wcześniej odłożone kawałki truskawek. Gotową mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wlać zimną śmietankę kremówkę do miski, a następnie dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość ubić mikserem, aż masa stanie się gęsta, puszysta i sztywna.
Mini bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Następnie dodać około ⅔ pokruszonych bez do bitej śmietany i delikatnie wymieszać całość szpatułką. Do schłodzonego pucharka deserowego nałożyć łyżkę mieszanki śmietany z bezami, posypać niewielką ilością pozostałej bezy, a na wierzch dodać sporą łyżkę truskawkowej warstwy. Powtarzać czynność, tworząc kolejne warstwy, aż naczynie będzie pełne.
Deser podawać od razu po przygotowaniu.
Zdjęcie - Deser Eton Mess - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

&nbsp Drukuj przepis

Kategorie przepisów