Deser budyniowy z piernikami
Deser budyniowy - szybki, smaczny i zdrowy.
Przygotowując deser użyłam kilku zdrowszych zamienników. Zamiast białego cukru dodałam cukier kokosowy.
Tradycyjne pierniczki zastąpiłam ich zdrową, domową wersją - przepis TUTAJ
W budyniowy deser mimo wszystko trochę białego cukru się wkradło, ale są to zdecydowanie ilości minimalne. Zdrowy umiar przede wszystkim i cukier nikomu nie zaszkodzi.
Do deseru wykorzystałam jagody w żelu marki Devaldano
Devaldano produkuje przetwory owocowe i warzywne, korzystając z dobrodziejstwa runa leśnego. Znajdziecie tu mrożonki, susze i przetwory.
Owoce w żelu ( Devalano oferuje jagody i żurawinę ) świetnie sprawdzają się w deserach lub jako dodatek do słodkich śniadań - owsianek, jaglanek czy naleśników. Są niezastąpionym dodatkiem do gofrów i słodkich wypieków.
PRZEPIS NA DESER BUDYNIOWY
Z PIERNIKAMI
Składniki:
- 300 ml mleka 2%
- 2 łyżki cukru kokosowego ( lub inny )
- 1 jajko
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 ml śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru pudru
- kilka pierników korzennych
- owoce w żelu ( u mnie jagody Devalano )
Przygotowanie deseru:
1. Mleko przelać do rondelka, zostawiając niecałe 100 ml. Zagotować mleko z cukrem kokosowym.
Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i skrobią. Gotujące się mleko wlać do mleka zimnego, następnie całość przelać do rondelka i zagotować.
Budyń przykryć woreczkiem śniadaniowym ( musi stykać się z powierzchnią budyniu ) i odstawić do ostygnięcia.
2. Pierniczki pokruszyć.
3. Zimny budyń zmiksować z masłem orzechowym i przyprawą do piernika.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem i ubitą dodać do budyniu. Połączyć składniki.
4. Do pucharków lub szklanek wsypać trochę pokruszonych pierników. Na pierniki wyłożyć 2-3 łyżki budyniu.
Kolejną warstwę mają stanowić owoce w żelu ( około 1.5 łyżeczki ). Następnie wyłożyć kolejne 2 łyżki budyniu orzechowo-piernikowego.
Wierzch deseru wykończyć odrobiną jagód w żelu i posypać okruszkami z pierników.
Smacznego !