Delikatny sernik z musem mango

Jeżeli masz ochotę na delikatny sernik o świeżym, orzeźwiającym smaku, przygotuj sernik z musem z mango. Z kilku składników, szybko zagnieciesz ciasto na kruchy spód. Żeby zrobić masę serową, wystarczy połączyć wszystkie składniki.

Lubię ułatwiać sobie pracę, dlatego do masy serowej, dodałam gotową pulpę z mango. Wierzch sernika udekorowałam “galaretką” z pulpy mango. Sernik idealny dla miłych, świątecznych gości 🙂

W sklepie Kuchnie Świata znajdziesz musy z wyselekcjonowanych odmian mango w puszkach i w saszetkach, z Indii i z Filipin. Świetny, gotowy produkt do deserów, koktajli, sorbetów i serników 🙂

Zdjęcie - Delikatny sernik z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruchy spód

  • 125 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg. sera z wiaderka
  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1 pełna szklanka musu z mango ze sklepu Kuchnie Świata
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku bez cukru (2 x 40 g)

Składniki na galaretkę mango

  • pełna szklanka musu mango + 1/4 szkl. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wszystkie składniki na kruchy spód, szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki foremki, wykładam kruchym ciastem.

Foremkę z ciastem, daję do lodówki na 20 minut. Następnie zapiekam około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.

Wszystkie składniki na sernik, daję do miseczki i dokładnie mieszam mikserem na małych obrotach. Masę wykładam, na zapieczony spód.

Sernik piekę około 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik odstawiam do przestudzenia.

Do szklanki musu, dodaję 1/4 szklankę wody. Całość delikatnie podgrzewam w małym naczyniu. W 4 łyżkach letniej wody, rozpuszczam żelatynę i odstawiam na kilka minut do napęcznienia ( żelatyna powinna pozostać płynna ). Do lekko podgrzanej pulpy mango, dodaję płynną żelatynę, całość dokładnie mieszam.

Gotowy mus, wylewam na wierzch sernika. Całość daję do lodówki, do stężenia, najlepiej na całą noc 🙂 Przed podaniem, porcje sernika można zostawić na jakiś czas, w temperaturze pokojowej. Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Delikatny sernik z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Delikatny sernik z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z owocami
1

Sernik na zimno z owocami

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fit chleb z otrąb i twarogu

Fit chleb z otrąb i twarogu

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Zapiekanka gyros z makaronem
1

Zapiekanka gyros z makaronem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Truskawkowe paluchy

Truskawkowe paluchy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z melonem i fetą
1

Sałatka z melonem i fetą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto wiśniowe na gofrach - bez pieczenia!

Ciasto wiśniowe na gofrach - b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Galaretki truskawkowe z bitą śmietaną

Galaretki truskawkowe z bitą ś…

food² food²
Food Square

Kompot z truskawek i jabłek

Kompot z truskawek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta czekoladowa z owocami

Tarta czekoladowa z owocami

ilovebake ilovebake
I Love Bake