Delikatny sernik z musem mango

Jeżeli masz ochotę na delikatny sernik o świeżym, orzeźwiającym smaku, przygotuj sernik z musem z mango. Z kilku składników, szybko zagnieciesz ciasto na kruchy spód. Żeby zrobić masę serową, wystarczy połączyć wszystkie składniki.

Lubię ułatwiać sobie pracę, dlatego do masy serowej, dodałam gotową pulpę z mango. Wierzch sernika udekorowałam “galaretką” z pulpy mango. Sernik idealny dla miłych, świątecznych gości 🙂

W sklepie Kuchnie Świata znajdziesz musy z wyselekcjonowanych odmian mango w puszkach i w saszetkach, z Indii i z Filipin. Świetny, gotowy produkt do deserów, koktajli, sorbetów i serników 🙂

Zdjęcie - Delikatny sernik z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruchy spód

  • 125 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg. sera z wiaderka
  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1 pełna szklanka musu z mango ze sklepu Kuchnie Świata
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku bez cukru (2 x 40 g)

Składniki na galaretkę mango

  • pełna szklanka musu mango + 1/4 szkl. wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wszystkie składniki na kruchy spód, szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Dno i boki foremki, wykładam kruchym ciastem.

Foremkę z ciastem, daję do lodówki na 20 minut. Następnie zapiekam około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.

Wszystkie składniki na sernik, daję do miseczki i dokładnie mieszam mikserem na małych obrotach. Masę wykładam, na zapieczony spód.

Sernik piekę około 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik odstawiam do przestudzenia.

Do szklanki musu, dodaję 1/4 szklankę wody. Całość delikatnie podgrzewam w małym naczyniu. W 4 łyżkach letniej wody, rozpuszczam żelatynę i odstawiam na kilka minut do napęcznienia ( żelatyna powinna pozostać płynna ). Do lekko podgrzanej pulpy mango, dodaję płynną żelatynę, całość dokładnie mieszam.

Gotowy mus, wylewam na wierzch sernika. Całość daję do lodówki, do stężenia, najlepiej na całą noc 🙂 Przed podaniem, porcje sernika można zostawić na jakiś czas, w temperaturze pokojowej. Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Delikatny sernik z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Delikatny sernik z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z owocami
1

Sernik na zimno z owocami

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Prosta babka piaskowa
1

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mazurek z kajmakiem
1

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Prosta babka piaskowa
1

Prosta babka piaskowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chleb z ziemniakami
1

Chleb z ziemniakami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Wieniec drożdżowy z marcepanem
2

Wieniec drożdżowy z marcepanem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia