Delikatne ratatuj na białym winie

Delikatne ratatuj na białym winie

Zapomniałam o tej potrawie , dawno jej nie robiłam aż do wczoraj. Robiłam w pracy i myślałam , dlaczego o nim zapomniałam ??? przecież jest pyszne a kiedyś robiłam je co tydzień , więc się poprawiam i znów umieszczam w domowym menu.

Pyszne ratatuj na białym winie z nitkami chilli

Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bakłażan
1 cukinia
2 łyżki masła
1 łyżka mąka
1 szklanka białe wino
pieprz czarny mielony
sól morska
1/2 szklanki bulionu
nitki chilli

Paprykę żółtą i czerwoną myjemy osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Bakłażana obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy w płatki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę i czosnek , po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę ok 6 min. Solimy do smaku. Zalewamy winem. Mieszamy i powiększamy ogień aby zredukować wino. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką . Na koniec można dodać odrobinę zasmażki II stopnia. Podajemy ozdobione nitkami chili.





Zdjęcie - Delikatne ratatuj na białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów