Dakos
Dakos to sałatka rodem z greckiej Krety. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. O jej smaku decyduje przede wszystkim wysoka jakość wszystkich składników. Wyjątkowy smak sałatka zawdzięcza połączeniu jęczmiennego pieczywa ze słodkimi pomidorami, słonym serem i wszechobecną na Krecie oliwą. Jeśli nie uda Wam się zdobyć greckich jęczmiennych sucharów, możecie zastąpić je grzankami z żytniego lub owsianego pieczywa. Sałatka będzie się świetnie komponowała z grillowanymi potrawami, na które sezon właśnie się rozpoczyna.
Składniki:
500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w centymetrową kostkę
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy
150 g sucharów jęczmiennych, połamanych w kawałki
70 g fety
40 g czarnych oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy pomidory, cebulę, dodajemy ocet winny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy. Na półmisku rozkładamy suchary, na nich sałatkę pomidorową, posypujemy rozdrobnionym serem feta, pokrojonymi w plasterki oliwkami, natką pietruszki i skrapiamy pozostałą łyżką oliwy.