Czosnkowe supełki
Czosnkowe pieczywo ma w sobie coś magicznego. Uwielbiam przemycić poszatkowany czosnek do ciasta chlebowego, ale można także przygotować olej lub masło czosnkowe i posmarować z wierzchu przyszły wypiek. Obie te metody wykorzystałam szykując drożdżowe supełki.
Podrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na części, delikatnie je wałkujemy dłonią tworząc małe wałeczki i zawijamy w dowolne supełki. Moim zdaniem supełki wyglądają apetycznie, a do tego cudownie pachną ?
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- ząbek czosnku - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniej wody - 280 ml
- oliwy lub oleju roślinnego - 3 łyżki
- topionego masła lub oliwy (wierzch) - 2 łyżki
- ząbek czosnku (wierzch) - 1 szt.
- posiekanych ziół np. rozmarynu (wierzch) - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- waga kuchenna
- nożyk
- pędzelek
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
2. Ciasto dzielimy na 12 podobnej wielkości części.
3. Z każdej części formujemy wałeczek, który zakręcamy w dowolny supełek. Uformowane bułeczki kładziemy w odstępach na blasze, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
4. Klarowane masło lub olej krótko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy poszatkowany drobno czosnek i zioła.
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu czosnkowym masłem/olejem przy pomocy pędzelka.
6. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, metodą góra-dół przez 18-20 minut, aż będą rumiane z wierzchu,