Czosnkowe grissini
Kto lubi włoskie paluszki grissini? Palec do budki!
Tym razem grissini wzbogaciłam o czosnkowo-szczypiorkowe aromaty. Palce lizać.
Czas całkowity: 1 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- letnia woda - 180 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 50 ml
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- ząbki czosnku - 2 szt.
- posiekanego szczypiorku - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekany szczypiorek. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 20 części.
4. Z każdej kulki z ciasta formujemy podłużny paluszek. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
5. Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Upieczone grissini podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.