Czosnkowe grissini

Czosnkowe grissini

Zdjęcie - Czosnkowe grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto lubi włoskie paluszki grissini? Palec do budki!

Tym razem grissini wzbogaciłam o czosnkowo-szczypiorkowe aromaty. Palce lizać.

Czas całkowity: 1 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 300 g
  2. letnia woda - 180 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwa - 50 ml
  5. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  6. ząbki czosnku - 2 szt.
  7. posiekanego szczypiorku - 3 łyżki

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekany szczypiorek. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 20 części.
4. Z każdej kulki z ciasta formujemy podłużny paluszek. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
5. Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Upieczone grissini podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.

Zdjęcie - Czosnkowe grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czosnkowe grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czosnkowe grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czosnkowe grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czosnkowe grissini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów