Czosnkowe bułeczki drożdżowe

Czosnkowe bułeczki drożdżowe

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tanecznym krokiem wchodzimy w czas karnawałowych imprez. Dzisiejsze bułeczki wspaniale sprawdzą się jako przekąska na każdym przyjęciu.

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miękkie, o aromacie czosnku. Świetnie sprawdzą się jedzone „solo” lub jako baza do grzanek lub kanapek.

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsze są oczywiście świeżo upieczone, lekko jeszcze ciepłe ;)

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier drożdże, sól. Mleko lekko podgrzej, dodaj wraz z oliwą do pozostałych składników, połącz i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsyp mąką. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, no około godzinę.

Wyrośnięte ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj bułeczkę (może mieć kształt precelka lub klasyczny). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w ciepłym miejscu, przykryj czystą ściereczką  i odczekaj kolejnych 30 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C, piecz ok. 15 minut.

Oliwę podgrzej w rondelku z masłem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną natkę. Mieszanką posmaruj (przy pomocy pędzelka) świeżo wyjęte z piekarnika, jeszcze ciepłe bułeczki. Oprósz solą.

Proporcje na ok. 25 sporych bułeczek.

Kategorie przepisów