Czosnkowa zupa - krem

Poznaj moją czosnkową zupę – krem z dodatkiem pora i ziemniaków. Jeżeli nie usmażysz czosnku, a tylko go ugotujesz, jego smak nie będzie bardzo wyrazisty. Zupa z kilku składników, łatwa i zdrowa. Gęstość zupy, zależy od proporcji ziemniaków i wody. Smacznego 🙂
Składniki na czosnkową zupę – krem:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- duża główka czosnku
- por ( jasna i jasnozielona część )
- 1,5 litra gorącej wody
- oliwa
- łyżka majeranku / 3 liście laurowe / 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 śmietankowy serek topiony ( 100 g )
- ulubione przyprawy do smaku ( u mnie sól i zmielona papryczka chili )
Jak zrobić czosnkową zupę - krem?
Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół. Cebulę pokrój w piórka. Por natnij wzdłuż, umyj i pokrój na półplasterki.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, por, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smaż mieszając, aż warzywa odparują wodę.
Dolej gorącą wodę i dorzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj 15 minut, dodaj ząbki czosnku, gotuj kolejne 15 minut. Dodaj pokrojony na kawałki serek topiony, chwilę podgrzewaj.
Kiedy serek się rozpuści, usuń liście laurowe i ziele angielskie, następne zmiksuj zupę na krem i dopraw do smaku. Na talerzu możesz zupę skropić oliwą. Podawaj z grzankami, opieczonymi w piekarniku z dodatkiem oliwy 🙂
Smacznego 🙂