Czerwone bajgle z burakiem
Przywykliśmy do pewnej monotonii jeśli chodzi o pieczywo, bo albo białe, albo ciemne razowe bułeczki. A gdyby tak wprowadzić małe urozmaicenie?
Proponuję czerwone bajgle. Kolor jest naturalny i pochodzi z czerwonego buraczka. Nie tylko wnosi do śniadaniowej bułki dużo energii, ale i dodatkowe wartości odżywcze.
Bajgle to bułeczki obgotowywane przed pieczeniem w wodzie z sodą, taka tradycja, ale tak naprawdę są bardzo proste do przygotowania.
Jeśli lubisz bajgle, ale znasz je tylko ze sklepowej półki warto przygotować je samodzielnie w nieco odmiennej wersji. Przepis na tradycyjne bajgle polecam tutaj.
Składniki na 6 sztuk:
100 g ugotowanego buraka+ 120 ml wody
250 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka cukru/miodu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju
dodatkowo:
2 łyżki cukru
1 białko
ziarna sezamu
Wykonanie:
- dzień wcześniej ugotować lub upiec buraki na sałatkę i jednego odłożyć
- buraka obrać, odważyć 100 g i zmiksować ze 120 ml wody na gładkie puree
- mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, sól i przyprawy wymieszać. Razem z buraczkowym puree i olejem zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejce do podwojenia objętości
- z ciasta uformować 6 jednakowej wielkości kulek, następnie środek każdej kulki przewiercić trzonkiem drewnianej łyżki. Wykonując okrężne ruchy powiększyć otwór do około 3-4 cm
- bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte ściereczką pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia
- w dużym garnku zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Przy pomocy łyżki cedzakowej wkładać do gotującej wody po 3 bajgle. Po 30 sekundach obrócić i gotować następne 30 sekund. Wyłowić i delikatnie osuszyć na kratce
- przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem
- piec w 200' C około 20 minut
- studzić na kratce