Czerwona zupa cebulowa
Kto czuje love na myśl o czerwonej cebulowej? Dla niej warto uronić łzę w trakcie siekania kilograma cebuli.
A teraz proszę sobie jeszcze wyobrazić chrupiącą serową grzaneczkę z figą podtopioną i zapieczoną w cebulowej zupie!
Czerwona zupa cebulowa z figową grzanką
- kg czerwonej cebuli
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- gałązka ziół (polecam tymianek, rozmaryn lub estragon)
- liść laurowy (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła (kolejna)
- 250 ml czerwonego półwytrawnego wina
- łyżka miodu
- łyżka octu balsamicznego (u mnie z truflami)
- 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 3 goździki (opcjonalnie)
- 1,2 gorącego bulionu z warzyw
Na jedną porcję:
- 2 kromki czerstwej bagietki*
- 2 plastry figi
- 50 g tartego sera np. Gruyere/Pecorino/Cheddar
- plaster sera pleśniowego lub koziego
- gałązki tymianku
- Cebule siekamy w piórka, podsmażamy na maśle z oliwą, z posiekanymi ziołami przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
- Dodajemy kolejną łyżkę masła i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i podsmażamy 2 minuty.
- Do cebulowej zasmażki wlewamy czerwone wino. Po 2 minutach dodajemy miód, ocet balsamiczny, goździki, cynamon, sól, pieprz, mieszamy. Dusimy cebulę przez ok. 5 minut.
- Wlewamy gorący bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 25 minut.
- Próbujemy, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym lub miodem.
Serwis:
- Czerstwą bagietkę kroimy na kromki. Jeśli bagietka jest świeża, warto ją wcześniej podpiec w piekarniku.
- Do kamionkowego lub ceramicznego naczynia wlewamy gorącą zupę. Wkładamy kromki czerstwej bagietki, kładziemy po plastrze figi. Posypujemy grzanki i zupę tartym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez 7 minut. Serwujemy prosto z pieca. Uważamy by się nie poparzyć.