Czerwona sałatka warstwowa
Ta sałatka z czerwonych składników okazała się bardzo pozytywnym zaskoczeniem – kilka składników ułożonych warstwowo dało naprawdę super efekt! I nie mam na myśli tylko walorów wizualnych, ale przede wszystkim smakowe.
Co tutaj mamy? Czerwona fasolka, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe i szynka konserwowa przełożone majonezowo-ketchupowym sosem. Zwieńczeniem smaków i wizualną oprawę stanowi pokrojona w kosteczkę feta, rozłożona na samym wierzchu.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. Składniki przewidziane są na zapełnienie małej salaterki.
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 100-150 g szynki konserwowej
- 1 duża czerwona cebula
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1/2 op. sera feta
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- zioła prowansalskie
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz czarny
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i czarnym pieprzem, mieszamy.
Czerwoną fasolkę przekładamy na sito, płuczemy pod bieżącą wodą, odstawiamy do osączenia.
Szynkę konserwową kroimy w kostkę.
Czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Fetę kroimy w kostkę.
Na dnie małej salaterki układamy warstwowo:
- czerwona fasolka
- połowa sosu
- szynka konserwowa
- czerwona cebula
- reszta sosu
- pomidorki koktajlowe
- feta
- wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą pieprzu ziołowego