Czerwona kapusta z fasolą
To takie połączenie bigosu i fasolki po bretońsku. Danie, które dawno temu moja mama wprowadziła do domu rodzinnego. Trochę zapomniałam o nim - kiedyś bardzo często je przyrządzałam.
Może niezbyt pięknie się prezentuje, może na pierwszy rzut oka składniki nie bardzo się komponują, ale naprawdę danie warte jest przygotowania.
Czerwona kapusta z fasolą
SKŁADNIKI:
- mała główka czerwonej kapusty
- 1 szklanka fasoli lub dwie puszki gotowej
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule
- 30 dkg kiełbasy (można pominąć)
- 4-5 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
- sól
Z kapusty usuń zewnętrzne liście oraz głąb i pokrój ją w niewielkie kwadratowe kawałki. Kapustę oprósz solą i uduś z niewielką ilością wody.
Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Jeśli chcesz zrobić wersję bezmięsną, cebulę podsmaż na oleju.
Połącz wszystkie składniki: kapustę, fasolkę (wraz z wodą) oraz podsmażoną kiełbasę/cebulkę. Dodaj do smaku koncentrat pomidorowy oraz sól. Jeśli będzie taka potrzeba dolej trochę wody.
Duś mieszając kilka minut, aby smaki połączyły się. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: