Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym
Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas.
Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej krewniaczki,
Obecne w czerwonej kapuście antocyjany oprócz właściwości antynowotworowych wykazują działanie antyalergiczne i uszczelniające naczynia krwionośne. Kapusta czerwona usprawnia działanie układu pokarmowego, pomaga pozbyć się wody z organizmu, ma doskonałe działanie odtruwające organizm.
Bogata jest w wartości odżywcze, a przy tym ma mało kalorii, bo w 100g zaledwie 40.
Duszona kapusta jest świetnym dodatkiem obiadowym. Proponowałam już duszoną kapustę w soku pomarańczowym (przepis tutaj), cydrze (przepis tutaj), z marmolada z pigwy (przepis tutaj), a do duszenia dzisiejszej użyłam soku z jabłek. Jest pyszna, polecam!
Składniki:
1/2 czerwonej kapusty
1 cebula
1 kwaśne jabłko
250 ml soku z jabłek
sól, pieprz
kilka goździków
Wykonanie:
- kapustę obrać ze zwiędłych liści, przekroić na pół, połówkę na ćwiartki i cienko poszatkować. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i poszatkować w plasterki
- kapustę zalać sokiem z jabłek, dodać przyprawy i razem z plasterkami jabłek dusić około 30 minut
- w międzyczasie obraną i pokrojoną w piórka cebulę poddusić na gęsim smalcu
- cebulę połączyć z kapustą i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec skorygować ilość soli