Czekoladowy torcik z malinami
Zakochałam się w tym torciku, naprawdę!
To niezwykle wilgotne (aż się błyszczy!) ciasto, naprawdę proste przy tym do przygotowania, bo nie wymaga nawet użycia miksera! Upiekłam dwa osobne krążki, możecie przygotować jednak jedną dużą tortownicę, a następnie przekroić ciasto na 2 czy 3 warstwy, niczym biszkopt.
Całość przełożyłam śmietanką i kwaskowatymi malinami. Czekolada, lekka kremówka i owoce to jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych!
Składniki- ciasto
- kakao - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- soda - 1 i 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- sól - 3/4 łyżeczki
- maślanka - 3/4 szklanki
- woda - 3/4 szklanki
- olej - 3 łyżki
- jajko - 2 szt
- masa
- śmietanka kremówka (36%) - 250 ml
- maliny - ok. 250 g
- cukier puder - 1 łyżka (lub do smaku)
- polewa / ganache
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- czekolada deserowa - 120 g
- syrop kukurydziany - 1 łyżka (można pominąć)
Ciasto: Połącz w misce "mokre" składniki- wodę, maślankę, olej, jajka. W drugiej- kakao, mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia. Połącz składniki razem (łyżką/szpatułką).
Ciasto przełóż do 2 foremek o średnicy ok.20- 22 cm każda (lub jednej dużej), wysmarowanych masłem i obsypanych mąką/kakao. Piecz w temp. 180 oC ok. 30 minut (dłużej, jeśli używasz jednej foremki). Ostudź.
Zimną śmietankę z cukrem ubij na sztywno. Nałóż połowę na jeden z blatów ciasta. Na wierzchu rozłóż maliny, przykryj resztą śmietanki i drugim krążkiem.
Polewa/ganache: śmietankę podgrzej do granicy zagotowania. Zdejmij z ognia i rozpuść w niej połamaną na kawałki czekoladę oraz syrop kukurydziany (nada połysk i elastyczność polewie). Nałóż na wierzch ciasta, odstaw w zimne miejsce do stężenia.