Czekoladowy "torcik" brownie
Najlepszy sposób na zły hu.mor, chandrę czy wszelkie bolączki ? CZEKOLADA !
Czekolada dobra na wszystko. Dlatego ratujmy odrobiną słodyczy, gdy za oknem ponuro, w serduchu jakiś żal, a w głowie czarne myśli. Podobno Ona rozumie...a już na pewno potrafi zadziałać lepiej, niż niejedno lekarstwo.
Co powiecie na kawałek bardzo czekoladowego ciasta ? Brownie to klasyk, jakich mało. Uwielbiam ! Za smak i za prostotę przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi.
Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto to, podać możecie zamiast klasycznego tortu, podczas rodzinnej uroczystości.
PRZEPIS NA "TORCIK" BROWNIE:
Składniki na brownie:
Dodatkowo:
Przygotowanie brownie:
1. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do plastikowej miski. Dodać pokrojone w kawałki masło.
Misę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z parującą wodą - miska nie może dotykać wody - i pozostawić do momentu roztopienia się składników.
2. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
3. Do masy jajecznej dodć płynną czekoladę oraz mąkę - całość szybko i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przelać do tortownicy średnicy 25/26cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 220 stopniach C przez 10-12 minut, aż wierzch ciasta się przyrumieni i utworzy się charakterystyczna "skorupka".
UWAGA - nie piec dłużej niż 15 minut.
5. Gdy ciasto nieco ostygnie, przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić na parze, dodając olej roślinny. Płynną czekoladą polać brownie. Wierzch udekorować malinami, ciasteczkami oraz innymi dekoracjami cukrowymi.
fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek
fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek
Smacznego !
Czekolada dobra na wszystko. Dlatego ratujmy odrobiną słodyczy, gdy za oknem ponuro, w serduchu jakiś żal, a w głowie czarne myśli. Podobno Ona rozumie...a już na pewno potrafi zadziałać lepiej, niż niejedno lekarstwo.
Co powiecie na kawałek bardzo czekoladowego ciasta ? Brownie to klasyk, jakich mało. Uwielbiam ! Za smak i za prostotę przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi.
Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto to, podać możecie zamiast klasycznego tortu, podczas rodzinnej uroczystości.
PRZEPIS NA "TORCIK" BROWNIE:
Składniki na brownie:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki oleju roślinnego
- mrożone lub świeże maliny
- kilka ciasteczek amaretti lub innych
- inne dekoracje
Przygotowanie brownie:
1. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do plastikowej miski. Dodać pokrojone w kawałki masło.
Misę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z parującą wodą - miska nie może dotykać wody - i pozostawić do momentu roztopienia się składników.
2. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
3. Do masy jajecznej dodć płynną czekoladę oraz mąkę - całość szybko i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przelać do tortownicy średnicy 25/26cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 220 stopniach C przez 10-12 minut, aż wierzch ciasta się przyrumieni i utworzy się charakterystyczna "skorupka".
UWAGA - nie piec dłużej niż 15 minut.
5. Gdy ciasto nieco ostygnie, przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić na parze, dodając olej roślinny. Płynną czekoladą polać brownie. Wierzch udekorować malinami, ciasteczkami oraz innymi dekoracjami cukrowymi.
fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek
fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek
Smacznego !