Czekoladowe trufle z rumem
Są doskonałym dodatkiem do kawy, herbaty, alkoholu. Uroczym akcentem spotkania przy stole. Czarują, rozpieszczają. W środku kryją tajemnicę, a to śliwkę, a to czekoladowe lody, gorzką czekoladę z rumem, miętę, chałwę... Taka czekoladowa biżuteria do schrupania. Upojne. ;-) Doskonaly prezent dla bliskiej osoby. :-) Mam do nich słabość.
Czekoladowe trufle z rumem
300 g gorzkiej czekolady dobrej firmy (u mnie Lindt)
150 ml 36% śmietany (ew. 30%)
laska wanilii
30 ml ciemnego rumu
kakao
Rozgrzewam wodę w rondelku. Trzymam go na małym gazie, bo chcę żeby woda parowała delikatnie . Na wierzchu stawiam metalową miskę (dno nie może dotykać wody!) i wsypuję do niej posiekaną czekoladę, wlewam śmietankę. Mieszam. Gdy czekolada całkiem się rozpuści miskę stawiam na blacie, dodaję do środka nasiona wanilii, wlewam rum. Wszystko dookładnie mieszam. Wstawiam na moment do lodówki, żeby masa lekko zastygła.
Następnie z masy formuję kulki, które obtaczam w dobrym kakao (polecam holenderskie). Trufle przechowuję w lodówce do 3 dni. Przed podaniem, obdarowaniem ubieram je w papilotki.