Czekoladowe muffiny przepis na 12 sztuk
Czekoladowe muffiny na zdrowych mąkach z bananem. Ostatnio sporo piekę muffinek, ponieważ uważam je za pożywne, zdrowe i dobre na śniadanie do lunchboxu.
150 gram mąki owsianej
50 gram mąki jaglanej
50 gram mąki lnianej
50 gram mąki kasztanowej (opcjonalnie, choć mąka kasztanowa jest bardzo zdrowa, można śmiało zastosować pełnej rutyny mąki gryczanej )
2 banany bardzo dojrzałe ( moje ważyły 200 gram)
2 łyżki dobrego kakao
100 ml oleju rzepakowego
po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
100 -120 ml napoju migdałowego lub owsianego
2 jaja (weganie omijają ten składnik)
papiloty tulipany 12 sztuk
Banany lekko zmiksować, dodaj mleko i olej. Zamieszać. Do miski przesypać suche składniki, zamieszać trzepaczką, wlać mokre składniki wymieszać ( teraz można wbić jaja). Do formy na muffinki włożyć papiloty i nakładać po 2, 2 i 1/2 łyżki ciasta. Wstawić do pieca nagrzanego na 190 stopni C i piec ok. 25 -30 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Papiloty zrobiłam z papieru do pieczenia