Czekoladowe muffinki
Czekoladowe muffinki – szybkie i najlepsze ! Bardzo często piekę muffinki, są to chyba jedne z moich ulubionych słodkich wypieków. Szybkie i proste w wykonaniu, a prezentują się bardzo wykwintnie i spokojnie mogą pojawić się na imprezowym stole ! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem podstawowym na mocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady, które można również nadziać dżemem (polecam wiśniowy). Babeczki z tego przepisu są wilgotne w środku i rozpływające się w ustach. Przekonajcie się sami jakie są pyszne !
Składniki:
300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 150 g cukru 40 g kakao 100 g czekolady 250 ml mleka 125 g roztopionego masła 2 jajka
Sposób wykonania:
1. Jajka (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Masło roztapiamy i przestudzone mieszamy z masą jajeczną. 3. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając. 4. Wlewamy stopniowo mleko. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. 6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych) 7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 st. C