Czekoladowe jagodzianki

Czekoladowe jagodzianki
Zdjęcie - Czekoladowe jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wciąż mam problem, aby uwierzyć w to, że mamy już lato. Mam wrażenie, że co dopiero był maj i na straganach królowały szparagi, a tu się okazuje, że sezon jagodowy trwa w najlepsze. To nie znaczy, że nie zdążyłam się już niektórymi sezonowymi produktami nacieszyć. Na to zawsze znajdę czas, ale każde odwiedziny w warzywniaku są dla mnie zaskoczeniem, bo pojawia się coraz więcej wspaniałych wytworów lata.
Aby trochę bardziej poczuć klimat wakacyjny, staram się chwytać każdą wolną chwilę i spędzać ją w kuchni, eksperymentując z sezonowymi produktami. Pozostały czas poświęcam na aktywność na świeżym powietrzu, by jesienią nie żałować, że słonecznie dni już dawno przeminęły.
Zdjęcie - Czekoladowe jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prawdziwym smakiem lata są dla mnie jagodzianki. Mam tak od dziecka, że prawie każdy wypad na plażę musiał być zakończony konsumpcją lukrowanej bułeczki z jagodami. Od kilku lat mam nowy zwyczaj, że piekę przynajmniej jedną partię domowych jagodzianek (tutaj wersja z białą czekoladą). Przy tym eksperymentuję z metodą ich wykonania i szukam miss jagodzianek. Jednak wśród tylu corocznych śliczności zawsze trudno wybrać tą jedyną.

Zdjęcie - Czekoladowe jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wspominając tegoroczny Tłusty Czwartek i zdecydowanie udane pączki czekoladowe, zdecydowałam, że moje jagodzianki tym razem będą miały nie tylko ciemny farsz. Do ciasta dosypałam kakao, a wierzch upieczonych jagodzianek polałam gorzką czekoladą. Sama nie wiem czy zasługują na tytuł miss jagodzianek, ale są tak dobre, że na pewno będą w półfinale :)
Czekoladowe jagodzianki/8-10 sztuk
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jaja
  • 70 g cukru
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 ml mleka
  • 70 g zimnego masła
Farsz i polewa:
  • 100-200 g jagód
  • kilka łyżek cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy kakao, cukier i suszone drożdże. Wbijamy jajka.
  2. Powoli wlewamy letnie mleko (nie może być zbyt gorące) i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut.
  3. Gdy ciasto będzie elastyczne, dalej je zagniatając dodajemy po kawałeczku zimnego masła. Dalej wyrabiamy ciasto, aż wchłonie masło i osiągnie formę elastycznej kuli.
  4. Kulę z ciasta wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 1,5 h.
  5. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Odgazowujemy ciasto, uderzając je pięścią i dzielimy na 8-10 części.
  6. Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy na placek. Na środku ok. 2 łyżki jagód, posypujemy je odrobiną cukru i zginamy boki ciasta, formując okrągłą bułeczkę.
  7. Tak uformowane jagodzianki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, złączeniem ku dołowi. Przyszłe bułeczki z jagodami przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (opcjonalnie) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.
  9. Upieczone jagodzianki studzimy na kuchennej kratce.
  10. W tym czasie do rondla wlewamy wodę i umieszczamy nad nim miseczkę z połamaną czekoladą i masłem. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej na lśniącą polewę i smarujemy z wierzchu ostudzone jagodzianki.
Tosia

Kategorie przepisów