Czekoladowe ciasto z cukinią
Miękkie, intensywnie czekoladowe ciasto, od którego nie sposób się oderwać. Smakuje gorzką czekoladą, a cukinii w nim nie czuć nic a nic. Ciekawa jestem jak smakuje z czekoladą mleczną, może kiedyś się skuszę;) Na razie u mnie mega czekoladowo i myślę, że na tym się nie skończy, wszak mamy już jesień... Jak wiadomo pewne pory roku lubią się z czekoladą. Mam rację?;)
Źródło przepisu: Moje Wypieki - Dorotuś.
Składniki:
*115 g miękkiego masła
*pół szklanki oleju
*250 g drobnego cukru do wypieków
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
*2 duże jajka
*pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
*300 g mąki pszennej
*60 g kakao
*2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
*2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
*60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej
gorzkiej czekolady - dałam czekoladę.
Wykonanie:
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.
Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.
Blachę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
*100 g gorzkiej czekolady
*40 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.
Smacznego :)