Czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

                      Miękkie, intensywnie czekoladowe ciasto, od którego nie sposób się oderwać. Smakuje gorzką czekoladą, a cukinii w nim nie czuć nic a nic. Ciekawa jestem jak smakuje z czekoladą mleczną, może kiedyś się skuszę;) Na razie u mnie mega czekoladowo i myślę, że na tym się nie skończy, wszak mamy już jesień... Jak wiadomo pewne pory roku lubią się z czekoladą. Mam rację?;)

Źródło przepisu: Moje Wypieki - Dorotuś.

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*115 g miękkiego masła

*pół szklanki oleju

*250 g drobnego cukru do wypieków

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*szczypta soli

*2 duże jajka

*pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

*300 g mąki pszennej

*60 g kakao

*2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć)

*2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)

*60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej

gorzkiej czekolady - dałam czekoladę.

 

Wykonanie:

Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.

Blachę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

*100 g gorzkiej czekolady

*40 g masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Smacznego :)

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów