Czekoladowe ciasto z buraczkami

Czekoladowe ciasto z buraczkami

 Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z buraczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    No, to lecim z koksem;). Propozycją Pinkcake do październikowej Weekendowej Cukierni jest czekoladowe ciasto buraczane oraz rogaliki marchewkowe. Świetne, oryginalne propozycje. Nie sądziłam, że zdążę się przyłączyć, ale jednak udało mi się i bardzo się cieszę.

Upiekłam w końcu czekoladowe ciacho z buraczkami. Dawno już miałam na takie oko, bo brakowało mi tego ciasta do kompletu ;-). Piekłam już ciasta z cukinią, marchewką,  dynią czy ziemniakami, a teraz w końcu z buraczkiem. Nieco zmodyfikowałam przepis dodając wiórki kokosowe zamiast zmielonych migdałów. Jakie ono jest pyszne! Buraczków nic a nic nie czuć, jest mocno czekoladowe, takie jakie lubimy. Ja robiłam je bez polewy, wyszłam z założenia, że czekolady i tak w cieście jest dość ;) Dziękuję Pinkcake za wspaniały przepis :*

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z buraczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*250g czekolady gorzkiej (dałam deserową)

*3 jajka

*200g brązowego cukru

*100ml oleju

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*100g mąki

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*50g zmielonych migdałów – dałam wiórki kokosowe zamiast migdałów

*250g surowych czerwonych buraczków startych na tarce o drobnych oczkach

 

Polewa:

*100g gorzkiej czekolady

*100g cukru

*100g kwaśnej śmietany

 

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić. Buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia , sodą i zmielonymi migdałami (u mnie wiórkami kokosowymi). Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku . Dodać je do ciasta wraz z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać dokładnie.

Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki lub tortownicy, ja robiłam w keksówce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Może upiec się wcześniej, trzeba pilnować.
Upieczone ciasto odstawić na chwilę ,po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

Przygotować polewę (niekonieczna): Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, zmiksować z cukrem i śmietaną. Rozsmarować  po wierzchu i brzegach ostudzonego ciasta.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z buraczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z buraczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów