Czekoladowe ciasteczka owsiane
Dawno Was tu nie było. Przerwa była zdecydowanie za długa.
Mam nadzieję, że od dziś będziemy widzieć się dużo częściej:)
Z tej okazji zapraszam na przepyszne ciastka.
Łatwe do przygotowania, nie za słodkie, a bardzo sycące.
Niepozorne, a wręcz dość brzydkie, ale baaardzo smakują i dużym i małym:)
Składniki na ok. 30 dużych ciastek:
Płatki, rodzynki, mąkę i cukier wymieszać dokładnie w misce. W małym rondlu roztopić masło (nie zagotować), dodać miód, dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić we wrzątku, dodać do masła i miodu, wymieszać. Jeszcze ciepłą zawartość rondelka połączyć z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kosteczki, dodać do masy i wymieszać, cęść na pewno się rotopi i zabarwi nam masę, to zamierzony efekt. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce wyłożonej papierem i lekko rozpłaszczać. Piec w 180ºC ok. 9-10 min. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, więc należy chwilkę odczekać ze zdejmowaniem ich z blaszki. Studzić na kratce.
Składniki na ok. 30 dużych ciastek:
- 300g płatków owsianych
- 100g rodzynek
- 100g gorzkiej czekolady
- 300g mąki pszennej
- 200g cukru
- 300g masła lub margaryny
- 3 łyżki miodu
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki gorącej wody
Płatki, rodzynki, mąkę i cukier wymieszać dokładnie w misce. W małym rondlu roztopić masło (nie zagotować), dodać miód, dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić we wrzątku, dodać do masła i miodu, wymieszać. Jeszcze ciepłą zawartość rondelka połączyć z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kosteczki, dodać do masy i wymieszać, cęść na pewno się rotopi i zabarwi nam masę, to zamierzony efekt. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce wyłożonej papierem i lekko rozpłaszczać. Piec w 180ºC ok. 9-10 min. Ciastka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, więc należy chwilkę odczekać ze zdejmowaniem ich z blaszki. Studzić na kratce.