Czekoladowa panna cotta
Na deser czekoladowa panna cotta, a po niej spacer pod ciemnym niebem po ulicach miasta, które już myśli o Świętach. ;-)
Czekoladowa panna cotta
1 szklanka mleka
2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
100 g mlecznej czekolady z kawałkami karmelizowanych migdałów
Mleko, śmietanę, cukier i ekstrakt umieszczam w garnuszku i podgrzewam. Gdy jest wrzące wyłączam. Część przelewam do miseczki i wsypuję do niej żelatynę, którą mieszam, aż się ona rozpuści.
Czekoladę kruszę do garnuszka, do reszty mleka ze śmietaną i rozpuszczam. Dodaję przygotowana żelatynę. Mieszam razem. Całość przelewam do miseczek i wkładam do lodówki, by zastygło (ok. 4 godziny).
Przed podaniem miseczki wkładam na moment do gorącej wody i deser przekładam na talerzyki.
* źródło - grudniowa "Kuchnia"