Czekoladowa panna cotta

Czekoladowa panna cotta

Na deser czekoladowa panna cotta, a po niej spacer pod ciemnym niebem po ulicach miasta, które już myśli o Świętach. ;-)

Zdjęcie - Czekoladowa panna cotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowa panna cotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowa panna cotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowa panna cotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czekoladowa panna cotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowa panna cotta

1 szklanka mleka

2 szklanki śmietany kremówki

1/2 szklanki cukru

kilka kropli ekstraktu waniliowego

3 łyżeczki żelatyny

100 g mlecznej czekolady z kawałkami karmelizowanych migdałów

Mleko, śmietanę, cukier i ekstrakt umieszczam w garnuszku i podgrzewam. Gdy jest wrzące wyłączam. Część przelewam do miseczki i wsypuję do niej żelatynę, którą mieszam, aż się ona rozpuści.

Czekoladę kruszę do garnuszka, do reszty mleka ze śmietaną i rozpuszczam. Dodaję przygotowana żelatynę. Mieszam razem. Całość przelewam do miseczek i wkładam do lodówki, by zastygło (ok. 4 godziny).

Przed podaniem miseczki wkładam na moment do gorącej wody i deser przekładam na talerzyki.

Zdjęcie - Czekoladowa panna cotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - grudniowa "Kuchnia"

Zdjęcie - Czekoladowa panna cotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów