Czekodżem

Kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, te bardzo kakaowe powidła idealnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnego kremu czekoladowego, który większość ( a na pewno my :p) zajada prosto ze słoiczka :)
Zdjęcie - Czekodżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 300 g cukru
  • 80 g kakao


Przygotowanie:

Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj. Następnie przełóż do płaskiego rondla, zasyp cukrem i pozostaw na kilka godzin ( a najlepiej całą noc) aż owoce puszczą sok.

Gotowe śliwki smaż na wolnym ogniu przez ok 1 godz. Po tym czasie dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj kakao i smaż jeszcze chwilę aż powstanie gęsty krem. Gorącą masę natychmiast przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzuj przez ok 5 min.

Przepisy z tych kategorii

Dżem śliwkowy
2

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Dżem z aronii ze śliwką
1

Dżem z aronii ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
2

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pieczone powidła śliwkowe
2

Pieczone powidła śliwkowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Powidła śliwkowe (niskosłodzone)
1

Powidła śliwkowe (niskosłodzon…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Powidła śliwkowe z piekarnika
2

Powidła śliwkowe z piekarnika

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary